Biografie

 

Tijdens hun tienerjaren kregen de broers Louis en Jules Geudens de liefde voor muziek geschonken uit een smeltkroes van muzikale invloeden. Vooreerst waren er de beklijvende succesnummers van Creedence Clearwater Revival. Daarnaast bloeide de Vlaamse volksmuziek welig in de gestalte van De Kadullen, Rum, John Lundström, Walter de Buck, Ed Kooyman… en tenslotte drukte de Ierse muziek van The Dubliners op hen een onuitwisbare stempel.

 

Met de broers Jan en Kris Goovaerts werd anno 1974 de groep JUST BORN opgericht. Het waren de eerste stappen van zelf musiceren in de jeugdbeweging, bij talentenjachten en huwelijksmissen…

 

Geïnspireerd door zijn oudere broers, begon ook de jongste telg Johan Geudens zich muzikaal te ontplooien. Lou Huypens was ondertussen vriend des huizes geworden en toonde zijn enthousiasme en muzikale kwaliteiten. Het was de tijd dat nummers als Duellin’ Banjos, Foggy Mountain Breakdown, Country Roads op de radio te horen waren.

 

Het banjo- en mandolinespel van deze nummers was voor de broers een nieuwe ontdekking en liet een enorme indruk na. Toen de Belgische bluegrassformatie Smoketown Strut in die periode bekendheid verwierf, bleek dit al gauw het muziekgenre te zijn waar iedereen naar had uitgekeken. Jules ruilde zijn gitaarbanjo voor een 5-string, Johan begon zich met spoed te bekwamen in het mandolinespel, Lou Huypens nam de contrabas voor zijn rekening en Louis schafte zich een songboek aan met honderden bluegrass-songs. In 1979 werd de naam FREE PICKIN’ gekozen voor de nieuwe formatie. Pickin’ is een typische bluegrassterm voor de manier waarop banjo, mandoline en gitaar worden bespeeld en Free stond voor het eigen karakter van de groep en voor de vrije bewerking van nummers. Na twee jaar hard werken werd met succes de eerste Free Pickin’-avond gehouden in De Garve te Zoerle-Parwijs. De groep oogstte weldra succes met optredens in binnen- en buitenland. Mooie herinneringen uit die tijd zijn het country & westernfestival in Uden (Nl.), het optreden in Valenciennes (Fr.), de reizen naar Ierland met Die Spelewei en de Boerkens, een optreden in het voorprogramma van de bekende Amerikaanse bluegrassgroep ‘Doyle Lawson & Quicksilver’, de studio-opname voor de LP “Knappe Gasten” van Ed Kooyman en de eerste eigen opname van de MC/CD ‘Free Pickin’ at Last’.

 

Na de vette jaren volgde een stillere periode door het wegvallen van de mandolinespeler en bassist en werden nieuwe muzikale wegen uitgeprobeerd. Met uitzondering van de pioniers Jules en Louis passeerden een aantal nieuwe muzikanten de revue: Kris Stijnen (bas), Walter De De Peuter (viool en bas), Jaak Rutten (gitaar), Peter De Ceuster (bas).

 

In het begin van de jaren ’90, tijdens een optreden voor een uitsluitend vrouwelijk publiek, kwam zangeres Ann De Bie in de ban van Free Pickin’. Het was muzikale liefde op het eerste gezicht. Weldra kwam ze de groep vervoegen en werd het repertoire uitgebreid met eigen nummers, folksongs en covers uit de sixties en seventies. Het resultaat is te horen op de MC/CD ‘Bacon and eggs’ uit 1993.

 

Ondertussen waren de zonen van Louis en Jules flink uit de kluiten gewassen pubers geworden, die naar het voorbeeld van hun vaders ook de smaak te pakken hadden gekregen van ‘klank en drank’. Omstreeks ’97 werd Guy ingelijfd voor het solowerk op elektrische en akoestische gitaar en Sam voor de drums. Al gauw moesten zij hun kwaliteiten bewijzen bij de opname van de CD “Make a change” in 1998.


Enkele jaren geleden volgde de laatste transfer in de familie. Bassist en neef Peter De Ceuster gaf de bas door aan neef Kris Verboven, die na zijn zeemansleven een vaste stek had gevonden in ‘Café Pallieter’ te Westerlo.

Als vaste geluidstechnici delen Steven Bastiaans en Jaak Rutten het (muzikale) lief en lied van de familie, soms tot in de vroege uurtjes!

 

De sterke familiale band, een kenmerkende akoestische sound en de nodige ambiance lopen als een rode 

draad door het Free Pickin’ verhaal. Voor hen is muziek maken nog steeds een passie…

 

Copyright  Free Pickin' © 2019. All Rights Reserved.